Спанак

Полезни свойства на спанака

Ползите на спанака се дължат на голямото наличие на минерали в него - калий, манган, цинк, магнезий, желязо и калций. Той е и източник на витамини като фолиева киселина, ниацин, витамин А, витамин В6, витамин С. Други важни елементи са тиаминът и рибофлавинът. Зеленчукът е богат и на пигменти като бета каротин, лутеин, ксантен и хлорофилин (на него се дължи цвета). Освен това той има много ниско съдържание на мазнини.


Независимо дали се консумира в сурова или преработена форма, спанакът има много положителни свойства, които играят важна роля в различни процеси в тялото.

Подобрява зрението

Именно бета каротинът, лутеинът и ксантенът се грижат за здравето на зрението. Първият пигмент има някои противовъзпалителните свойства, които могат да намалят подпухването, дразненето или сухотата в очите.

Помага при неврози

Калият, фолатът и различни антиоксиданти имат някои известни неврологични ползи за хората, които редовно ги консумират. Организмът може да си ги набави чрез спанака. Зеленчукът се препоръчва на хора, които са изложени на риск от неврози или когнитивни заболявания. Калият, например, подпомага здравето на мозъка, затова е полезен и при болестта на Алцхаймер.

Поддържа кръвно налягане

Високото съдържание на калий и същевременно ниското ниво на натрий са полезни при пациенти с високо кръвно налягане, защото първият минерал го понижава, а втория – го повишава. Фолатът, намиращ се в спанака, също допринася за намаляване на хипертонията и облекчава кръвоносните съдове, като същевременно поддържа правилния кръвен поток. След като високото кръвното налягане и напрежението на съдовете и артериите се понижат, стресът, който преживява сърдечно съдовата система също спада.