Лук

Здравословни ползи от консумацията на лук

Лукът има множество здравословни качества и учените все още продължават да откриват колко полезен е този зеленчук в действителност. Той е много добър източник на Витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий. Съдържанието на манган в лука му придава противовъзпалителни качества и спомага за облекчение при простуда и грип.

Извлечените от лука фитохимични съединения – Алиум (Allium) и Алил Дисулфид – се превръщат в Алицин (Allicin) поради активизирането на ензими при разрязването на главата лук. Изследвания показват, че тези съединения имат противоракови и противодиабетни качества, като в същото време разширяват кръвоносните съдове, освобождавайки азотен окис. Това може да има благоприятно влияние върху кръвното налягане, да възпрепятства образуването на тромби и да спомогне за намаляването риска от коронарна болест, заболявания на периферните съдове и инсулт.

На значителните количества полифеноли (друго фитохимично съединение в лука) и антиоксидантния флавоноид наречен Кверцетин (Quercetin), който има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции, се дължи добрата репутация която лукът има в предотвратяването на болести.

За щастие, използването на лук при готвенето на супи не намалява стойността на Кверцетин в него, а просто се предава в бульона. Флавоноидите в лука са по-концентрирани във външните му слоеве, така че изхвърляйте колкото е възможно по-малко от него в процеса на белене.

Лукът е един от най-препоръчваните зеленчуци.