За да се постигне синергичен ефект с растителна храна са небходими наличието на всички нутриенти, като протеини, добрите въглехидрати и мазнини, фибри, микро нутриенти  плюс добавяне на пробиотици вложени в супа или сосове.

Синергичното меню трябва да е разообразно и балансирано включващо сезонна растителна храна, малко бобови растения, семена и ядки. Под разнообразно меню  се има в предвид три или четери степенен курс/меню. Включващ супа, предястие/салата, основно ястие и евентуално десерт.

Допълнително чрез влагането и на водорасли към тези храни се осигуряват важните микронутриенти, като минерали /желязо, цинк, калций..др./ и витамини /А, B12, C, K.../  в естествения им вид.

Пробиотиците спомагат за по-доброто усвояване на нутриентите, като активират и хормони за ситост. Същевременно те подържат добрите бактерии във вашия стомах. 

По този начин с малко количество разнообразна и балансирана растителна храна бързо се достига до чувство за ситост, и задоволоство.

В противовес, когато се консумира  животинска храна, чувството за ситост и задоволство се постига лесно при консумация само на животински протеини и мазнини. 

Ето примерно синергично меню на растителна основа